dissabte, 25 de maig del 2013

El rellotge de colors

Hola companys/es,
recentment amb en Jorge, el nen amb TEA, hem fet una nova metodologia que s'anomena el rellotge de colors.
Consisteix en un rellotge pintat de diferents colors. L'agulla l'anem girant en funció de l'activitat que toca. Està dividit en 5 colors: el blanc, el groc, el taronja, el verd i el blau. A cada color, hi ha enganxada una activitat:
- Blanc (hi ha la foto de la meva tutora): significa saludar, recordar les normes i parlar del que farem avui tot mirant el rellotge de colors.
- Groc (foto d'uns nens treballant en una taula): significa que és el temps per estar ben asseguts i treballar a la taula. Es fa un treball manipulatiu (plastilina, joc educatiu...) o bé una fitxa molt senzilla.
- Taronja (foto de la catifa): és el moment de fer activitats a terra, a través de jocs més moguts, amb música, o bé, amb algun joc educatiu però sense la rigidesa d'estar sentats. Deixa més llibertat pel moviment, dintre d'uns límits, és clar.
- Verd (foto del superjuegos): és el seu joc preferit. Així que aquesta estona pot escollir un dels molts jocs que hi ha.
- Blau (foto de la mare): ja és hora de recollir que la mare el ve a buscar.

El problema que teníem és que no volia fer l'activitat que marcàvem. Així que nosaltres marquem amb el rellotge l'activitat que toca, si no la vol fer, va passant el temps i al final no pot fer els jocs que li agraden perquè no ha acabat la feina. De mica en mica, se n'adona que si perd el temps no volent fer les primeres activitats, no li queda temps pel joc.
Quan el nen enten la mecànica del rellotge va tot més rodat i sap les conseqüències que li porta no treballar i seguir les normes. A més a més, a través de les imatges que hem posat en el rellotge li és molt més fàcil d'entendre que hi ha una estona per a cada activitat. I veu la que està fent i la que vindrà després.

Susana ;)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada